Sverige: Musiken tog henne till Norden

NordenBladet – Diana har under de senaste Ă„ren upplevt Norden mer Ă€n mĂ„nga andra. Under sin uppvĂ€xt i RumĂ€nien var sprĂ„k och musik det största intresset. Redan pĂ„ gymnasiet valde hon piano som inriktning dĂ€r hon skrev arbeten om av Edward Griegs verk. Under studierna i svenska skrev hon en uppsats om skandinavisk musik under nationalromantiken, dĂ€refter ökade intresset för lĂ€nderna i norra Europa. Diana fick möjlighet att via ett stipendium studera i Kumla, pĂ„ TĂ€rna folkhögskola. DĂ€refter sökte hon till Uppsala Universitet för att studera Skandinavistik pĂ„ Institutionen för nordiska sprĂ„k, nĂ„got som passade henne perfekt.

Första lediga sommaren sökte Diana en Nordkurs om islĂ€ndskt sprĂ„k och kultur, i Reykjavik. ”StĂ€llet gav mig nya vĂ€nner och fördjupade kunskaper. Dessutom fick jag uppleva Islands otroligt fina landskap och imponerande natur.”

Som en del i studierna valde Diana att göra praktik pÄ föreningen Nordens kansli. DÀr arbetade hon frÀmst med projektet 100 till 100, ett sprÄkprojekt för skolor och lÀrare. Projektet granskade lÀromedel i svenska skolor för att analysera det nordiska innehÄllet.

Med Edvard Greig spelandes i hörlurarna Ă„kte Diana direkt efter praktiken Ă„terigen pĂ„ nordkurs, denna gĂ„ng till Bergen i Norge. ”Jag fick öka mina kunskaper om det norska sprĂ„ket, frĂ€mst dialekterna i tal men Ă€ven skillnaden mellan de skriftliga sprĂ„ken bokmĂ„l och nynorsk. Men mest intressant var att fĂ„ en inblick i den norska litteraturen.” Efter nĂ„gra veckors sommarkurs Ă€r Diana nu tillbaka i Uppsala men uppmanar alla som inte varit i Bergen att sĂ€tta staden högt upp pĂ„ listan över nordiska stĂ€der att besöka.

__________

Under hösten 2019 kommer föreningen Norden göra en satsning för unga. Idag finns Nordjobb, Nordplus, Nordisk samarbetsorganisation för ungdomsarbete NSU, med flera som stöttar och hjÀlper unga att uppleva Norden.

Är du en nĂ„gon du kĂ€nner nyfiken, hör av er till oss, bli medlem och bjud in till aktiviteter redan nu. Ni kan ocksĂ„ lĂ€sa mer om nordkurs pĂ„ nordkurs.org eller om sĂ€songsjobb pĂ„ nordjobb.org.

Kontakt
Mari Andersson
Tel: 070-887 77 90
Mejl: mari.andersson@norden.se

KĂ€lla: Norden.se


Tags assigned to this article:
Sverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory