Reseblogg om Israel – om grottan Qumran och Döda havet + RESEFOTON!

Reseblogg om Israel – om grottan Qumran och Döda havet + RESEFOTON!

OHMYGOSSIP – Israel är mötesplatsen för olika kulturer, religioner och folkslag. Israel är ett heligt land där varje sten har en egen historia att berätta… Idag i min blogg inbjuder jag er till en resa till kulturhistoriens vagga. Jag skriver om grottorna i Qumran där man hittade de äldsta kända bibliska texterna, Dödahavsrullarna, och om Döda havet.

Qumran ligger 1,5 kilometer nordväst från Döda havet och denna bosättning är från 134-104 f. Kr. under Johannes Hyrkanus regeringstid. Man tror att grottorna användes till skyddsrum när faran närmare sig. Där hittade man 900 historiska rullar från Döda havet i samband med arkeologiska utgrävningar under åren 1947-1950 som berättar om sektens liv och religion och som ger en bild av det judiska samhället i Israel under andra tempelperioden. Dödahavsrullarna är de äldsta kända bibliska texterna.

Jag tycker att det är intressant att se att redan för 2000 år sedan gjorde man grottor i bergen och där man hade bostad, gemensam matplats och badrum med badkar och vattenfall – möjlighet till mikve (med andra ord kvinnornas rituella rengöringsbad). Historikerna antar att denna plats var hemvist för judarnas religiösa sekt, esséerna. Öster om bostället hittade man även en begravningsplats, där man hittat mestadels kvarlevor efter män. Rullarna hittade man i sammanlagt elva grottor som man tror var ett bibliotek, för att man hittade tecken på ett hyllsystem. Det är mycket sannolikt att man gömde rullarna under det första judiska kriget (66-73 e. Kr). I bosättningen har man även hittat skärvor av lerföremål och historiska mynt. Jag rekommenderar den som vistas i Israel och har möjlighet att utan tvekan besöka Qumran, som kan hjälpa till att ge en aning om hur bergen var bosatta för 2000 år sedan – upplevelsen är garanterad!




Bilresa från Jerusalem till Qumran går längs Döda havets strand – till vänster ligger en saltsjö som är 50 kilometer lång. Till höger finns Judeiska bergen och oaser. Döda havet ligger ungefär 408 meter under havet. Salthalten i sjön är 25 % (det mest salthaltiga vattendraget i världen). Förr i tiden kallade folken det för Salthavet. Lokalbefolkningen kallar det så även i våra dagar.

Det regnar i stort sett aldrig: regnmängden är 50 mm om året och där är verkligen hett – temperaturen är mellan 32 och 39 grader året om. Vi besökte även Döda havets strand och kollade vattnet. Vattnet kändes oljigt för det är så salthaltigt (34 g salt i en liter vatten). Därför kan man inte simma i Döda havet, man kan bara flyta på dess yta.

Döda havet är en av de mest marknadsförda hälsokällorna i världen, dess botande egenskaper är kända sedan två tusen år. Det är ett av de första spaställena i världen, ett ställe som nämns även i den heliga skriften. Salthalten i vanligt havsvatten är ungefär 3 %, men i Döda havet är det 27 %. Magnesium, kalium, kalciumklorid och olika slags bromider föryngrar huden, förbättrar nervsystemet, ökar blodomloppet, förstärker ben och naglar och avslappnar muskler och ger samtidigt kroppen kraft och energi och förbättrar immunförsvaret.

I några av oaserna vid Döda havets stränder finns kibbutzer. De är kollektiva samhällen vars innevånare arbetar med jordbruksproduktion och får sin inkomst genom att sälja sina produkter. Enligt uppgifterna från år 2010 kom 40 % av jordbruksproduktionen i Israel från 270 kibbutzer. Historiskt sätt har kibbutzerna deltagit även i landets försvar.



Resefoton: Helena-Reet Ennet


Tags assigned to this article:
bloggDöda havetIsraelQumranreseblogg





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory