Nya telefonbedrÀgerier i region Bergslagen

NordenBladet — Under torsdagen den 17 oktober fick polisen i VĂ€rmland in fyra Ă€renden som rör vishing eller telefonbedrĂ€gerier. Tre personer blev sammanlagt av med nĂ€stan 500 000 kronor.

I ett av Ă€rendena stoppades bedrĂ€geriförsöket av att den som blev uppringd blev misstĂ€nksam och lade pĂ„ luren. TyvĂ€rr lyckades bedrĂ€geriförsöken i de tre andra Ă€rendena och orsakade att tre personer blev av med sammanlagt 497 000 kronor. Det Ă€r tyvĂ€rr inte ovanligt att enskilda personer kan bli av med sina livs besparingar i sĂ„dana hĂ€r typer av bedrĂ€gerier. De fyra mĂ„lsĂ€gandena Ă€r samtliga födda 1940. Det finns anledning att tro att bedrĂ€geriförsöken kommer att fortsĂ€tta i hela region Bergslagen (Dalarna, VĂ€rmland och Örebro lĂ€n) under den kommande tiden. Polisen vill dĂ€rför Ă„ter varna för denna typ av bedrĂ€gerier.
Vad Àr vishing (telefonbedrÀgerier)?
BedrÀgerier via falska telefonsamtal ökar kraftigt och mÄnga förlorar sina pengar genom att de luras att lÀmna ut kortuppgifter och koder eller logga in pÄ sin bank. Bedragare riktar ofta in sig pÄ Àldre personer och andra utsatta grupper.
SÄ skyddar du dig mot telefonbedrÀgerier

LÀmna aldrig ut koder eller andra kÀnsliga uppgifter till nÄgon. NÄgonsin. Kortuppgifter och koder Àr nycklar till dina pengar.
AnvÀnd aldrig din bankdosa eller bank-id pÄ uppmaning av nÄgon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
Om nÄgon du inte kÀnner ringer och du blir osÀker, lÀgg pÄ luren eller be att fÄ ringa tillbaka pÄ ett nummer som du sjÀlv tar reda pÄ. Det gÀller oavsett om personen sÀger sig vara en nÀra slÀkting eller frÄn banken, ett företag eller en myndighet.
Lita inte pÄ den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information pÄ nÀtet för att lura dig.
Om du drabbas av eller misstÀnker bedrÀgeri, kontakta din bank omgÄende. PolisanmÀl alltid och ta stöd av mÀnniskor i din nÀrhet. 

Mer information om telefonbedrÀgerier
Mediekontakt:
Linda Fransson, utredare pÄ bedrÀgerigruppen i polisomrÄde VÀrmland
010- 567 0589

Nyhet frÄn
Polisen

Text Henrik OlarsPublicerad 21 oktober 2019 08:25

Under torsdagen den 17 oktober fick polisen i Värmland in fyra ärenden som rör vishing eller telefonbedrägerier. Tre personer blev sammanlagt av med nästan 500 000 kronor.

KĂ€lla: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory