Kronprinsessparets officiella besök i Bosnien och Hercegovina

NordenBladet —

Syftet med besöket Àr att stÀrka de redan goda relationerna mellan Sverige och Bosnien och Hercegovina. Teman som berörs under besöket inkluderar klimat, miljö, hÄllbar utveckling, innovation och entreprenörskap samt ungdomars deltagande.

Ur programmet för besöket i Bosnien och Hercegovina

Programmet Àr preliminÀrt och kan komma att Àndras. Programpunkter kan lÀggas till eller tas bort.

Tisdag 5 november

Möte med presidentrÄdet
Besöket i Bosnien och Hercegovina (BiH) inleds med att det folkvalda presidentrÄdet tar emot Kronprinsessparet och statsrÄdet vid ett möte. Ordförandeskapet roterar mellan de tre representanterna var Ättonde mÄnad och politiska beslut kan endast fattas med konsensus.

Middag
Som avslutning pÄ första dagen deltar Kronprinsessparet och statrÄdet vid en officiell middag dÀr BiH:s premiÀrminister och talman stÄr vÀrd.

Onsdag 6 november

TrÀdplantering
Andra dagen i BiH inleds med att Kronprinsessparet och statsrÄdet deltar vid en trÀdplanteringsceremoni tillsammans med BiH:s minister för utrikeshandel och ekonomiska relationer samt med miljöministrarna frÄn Republika Srpska och Federationen BiH, samt borgmÀstaren frÄn Brcko-distriktet.

TrÀdplanteringen Àger rum för att uppmÀrksamma att det svenskfinansierade arbetet med att ta fram en ny miljöstrategi för BiH inleds.

Sarajevo City Center – utstĂ€llningen ”Smart cities”
Efter trÀdplanteringen besöker Kronprinsessparet och statsrÄdet, tillsammans med ministrarna, en utstÀllning i Sarajevo City Center. UtstÀllningen visar upp smarta och innovativa lösningar i BiH som finansieras av Sverige för att göra stÀder miljövÀnligare.

Konferensen ”Smart growth for the new climate reality”
FrĂ„n utstĂ€llningen promenerar Kronprinsessparet och statsrĂ„det till parlamentet dĂ€r konferensen “Smart growth for the new climate reality” Ă€ger rum. Konferensen inleds med att Kronprinsessan hĂ„ller tal, följt av statsrĂ„det.

Konferensens fokus Àr smarta stÀder, miljölösningar, luftkvalité samt förnybar energi. Konferensen arrangeras av UNDP och Sverige.

System Verification och RoboKids
FrÄn konferensen Äker Kronprinsessparet till det svenska IT-företaget System Verification och hÀlsas vÀlkomna av grundaren Hamdija Jusufagic, med förÀldrar frÄn BiH.

Som avslutning pÄ besöket trÀffar Kronprinsessparet barn frÄn Banja Luka och Sarajevo som deltar i en workshop med RoboKids. Chefen för ungdomsorganisationen KULT och chefen för RoboKids berÀttar om verksamheten och Kronprinsessparet fÄr möjlighet att delta i workshopen. De bÄda organisationerna fÄr stöd frÄn Sverige.

Möbelmuseet Zanat i Konjic
Under eftermiddagen besöker Kronprinsessparet och statsrÄdet möbelmuseet Zanat i Konjic som tillverkar trÀsnideri med en unik traditionell teknik samt moderna möbler i samarbete med svenska designers.

Torsdag 7 november

Trebevic
Sista dagen i BiH inleds med att Kronprinsessparet och statrÄdet besöker Trebevic och trÀffar ungdomar som deltar i en workshop. Workshopen arrangeras av svenskfinansierade organisationen Center for Promotion of Civil Society (CPCD) och belyser frÄgor kring miljö och nedskrÀpning i naturen.

Efter workshopen Ă„ker Kronprinsessparet och statsrĂ„det till en utkiksplats och promenerar till bob-banan som förstördes under kriget. BorgmĂ€strarna för Sarajevo och Östra Sarajevo berĂ€ttar om platsen och den nya linbanan som invigdes 2018.

Som avslutning pĂ„ besöket pĂ„ Trebevic trĂ€ffar Kronprinsessparet och statsrĂ„det representanter frĂ„n Mine Action Group (MAG) och Jonas Zachrisson, frĂ„n Norwegian People’s Aid samt svensk chef för en skola som utbildar minröjningshundar, och fĂ„r information om minröjning. Mine Action Group fĂ„r stöd av Sverige.

KĂ€lla: Kungahuset.se


Tags assigned to this article:
KungahusetSverigeSweden

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory