INFO & PROGRAM: Nordiska rådets 71: a toppmöte och pris gala i Stockholm (27-31 oktober 2019)

INFO & PROGRAM: Nordiska rådets 71: a toppmöte och pris gala i Stockholm (27-31 oktober 2019)

NordenBladet – Från den 27 till den 31 oktober 2019 sammanträder nordiska parlamentariker, ledamöter av Nordiska rådet, flera ministrar och premiärministrar, opinionsbildare och media för Nordiska ministerrådets 71: a session eller toppmöte. Flerdagstoppmötet som hålls i Sveriges riksdag (Sveriges Riksdag i Stockholm, Riksgatan 1) i Stockholm är Nordens största politiska händelse. Årets toppmötes agenda handlar om klimat, hållbar utveckling och ungdomars deltagande i samhället.

Nordiska rådets presskonferens kommer att hållas den 29 oktober från kl. 10.30 till kl. 10.50 i lokalerna RÖ4-43 i riksdagshuset. Nordiska rådets kommunikationsrådgivare finns i lokalerna RV3-16. Toppmötets hashtags på sociala medier är #nrsession, #nrpriser och #nrpol. Journalisterna kan anmäla sig ända fram till den 24 oktober med giltigt presskort här: https://acc.norden.org/sv/

Nordiska rådet delar också ut fem priser varje år som är litteraturpriset, filmpriset, musikpriset, miljöpriset och priset för barn- och ungdomslitteratur. Litteraturpriset är det äldsta av de fem priserna. Det tilldelades första gången 1962 och följdes av musikpriset (1965), miljöpriset (1995), filmpriset (2002) och barn- och ungdomslitteraturpriset (2013). Årets högtidliga pris gala äger rum tisdagskvällen den 29 oktober i Stockholms konserthus (Stockholms konserthus, Hötorget 8). Efter prisutdelningen kommer den svenska regeringen att anordna en mottagning för utvalda gäster.

I samband med Nordiska rådets session i Sverige kommer Hans Majestät Kung Karl XVI Gustaf att vara värd för en lunch för gäster som bjuds in till Kungliga slottet. De inbjudna gästerna kommer att bussas från riksdagshuset till det kungliga slottet (29 oktober, 11.50-13.45 Kungliga Slottet, 10770 Stockholm).

Sverige innehar ordförandeskapet för Nordiska rådet 2019.

Agenda för toppmötet 2019 (71st Session of the Nordic Council in Stockholm):

Söndagen den 27 oktober
Ungdomens nordiska råds session 2019. De nominerade till Nordiska rådets pris kommer att inbjudas till ett specialarrangemang i riksdagshuset.

Måndagen den 28 oktober kl. 17.15-18.15, kommer Nordiska rådet att bjuda in representanter för fria föreningar och civilsamhället till en frågestund, där man kan ställa frågor till nordiska politiker om digitalisering och digitalkunskap, och diskutera demokratins villkor ur ett ungdomsperspektiv. Huvudanförandet kommer att hållas av Hans Wallmark, Nordiska rådets ordförande (president), de avslutande orden av Gunilla Carlsson, vice ordförande (vice president) för Nordiska rådet.

Samma dag kommer även följande möten att äga rum: Nordisk gröna vänsters partimöte, Den socialdemokratiska gruppens möte, Nordisk frihet ordnar ett partimöte, Mittengruppens möte, konservativa gruppens möte, Kontrollkommitténs möte.

I samband med Nordiska rådets 71: a session i Stockholm inbjuder riksdagens ordförande och Nordiska rådets ordförande den svenska delegationen till lunch för att fira och erkänna betydelsen av demokrati för våra nordiska välfärdsstater.

Tisdagen den 29 oktober
14.00 – 17.30 Nordiska rådets 71: a session, följt av toppmötet mellan de nordiska premiärministrarna. Reflektion över ämnet: Hur kan den nordiska sociala modellen utvecklas och främja hållbar förändring?

Även på tisdagen kommer det att ordnas ett möte mellan Svenska fotbollsförbundet och utskott i Nordiska rådet för att diskutera en samnordisk ansökan om att arrangera VM i damfotboll 2027. Nordiska kommittén för tillväxt och utveckling och mycket mer.

19.30-21.00 Nordiska rådets priser kommer att delas ut i Stockholms konserthus.

21.00-22.30 Efter utdelningen av Nordiska rådets priser 2019 i Stockholms konserthus, håller den svenska regeringen en mottagning för utvalda gäster i samband med Nordiska rådets 71: a session.

Onsdagen den 30 oktober
Regeringens möte med statsministrarna och regeringsledarna från Färöarna, Grönland och Åland. Plenarsammanträde och möte i Nordiska ministerrådet för kultur, möte i Nordiska ministerrådet för miljö och klimat, Gränshinderrådets möte, samrådsmöte mellan Utskottet för ett hållbart Norden och Nordiska ministerrådet för miljö, presidiets möte med Federationsrådet och parlamentet.

Torsdagen den 31 oktober
Plenum och panelsamtal om #metoo i kultursektorn i Norden.

Hela toppmötets program kan du se HÄR (på svenska) och HÄR (på engelska).

________________________________________

Nordiska rådet (på danska och norska Nordisk Råd, på finska Pohjoismaiden neuvosto, på isländska Norðurlandaráð, på svenska Nordiska Rådet) on ett samarbetsorgan mellan de nordiska staternas parlament. Dess medlemsländer är Island, Norge, Sverige, Finland och Danmark och de självstyrande områdena Färöarna (Danmark), Grönland (Danmark) och Åland (Finland). Syftet med Nordiska rådet är att upprätthålla och utveckla samarbetet i Norden på det juridiska, kulturella, transport-, miljö-, sociala och ekonomiska området. Ramen för samarbete definieras i Helsingforsavtalet. Rådet består av företrädare för parlamenten som väljs varje år. Regeringar är ansvariga inför Nordiska rådet.

Nordiska rådets organ är:

– en generalförsamling som består av samtliga ledamöter i rådet
– ett presidium bestående av presidenten (roterande bland länderna) och ett antal ledamöter definierade i Nordiska rådets stadgar
– fem ständiga kommittéer

Varje land, med undantag av Island, har totalt 20 platser i Nordiska rådet (tillsammans med de autonoma områdena) och Island har 7 platser. Nordiska rådet har totalt 87 medlemmar, valda av parlamenten i medlemsstaterna och i de autonoma områdena.

Nordiska rådet har sitt huvudkontor i Köpenhamn. Arbetsspråken är danska, norska och svenska.

Rootsi riigikogu /Sveriges Riksdag
Rootsi riigkogu
Rootsi riigkogu
Rootsi riigikogu
Rootsi riigikogu
Rootsi riigkogu
Rootsi riigikogu

Text och bilder: NordenBladet/Helena-Reet EnnetHigh quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory