Helena-Reet: Den gyllene nyckelringen som öppnar himmelens portar; gårdagens aktiviteter i trädgården + toppenbra recept på ramslökssallad!

Helena-Reet: Den gyllene nyckelringen som öppnar himmelens portar; gårdagens aktiviteter i trädgården + toppenbra recept på ramslökssallad!

NordenBladet – Livet på landet är underbart! Jag älskar naturen så oerhört! På morgonen vaknar jag och hör fågelsång och känner hur den fräscha luften på landet med den trevliga doftblandningen av olika växter i trädgården ger mig energi när jag andas in. I stället för att svettas i ett trångt gym har jag trädgårdsarbete och samlande av örter. Idag hade jag till exempel en träning med böj ner och knäböj på en äng där vi plockade upp sex lådor med gullvivablommor under noga överseende av en ‘Pandu the cat’-katt! Gullvivan är en kraftfull nordisk ört som kan hjälpa till med många problem! Just nu är den bästa tiden att plocka dem.

Gullvivan har varit en så populär växt bland våra förfäder och inom folkmedicinen att den har fått över två hundra namn! De mest kända namnen är kycklingtå, tuppbyxor, tupphö, gyllene nyckel, skogsbrandsbyxor, gökblomma, mjölkdroppe, svalblomma, herrgårdsbyxor, himmelsöga, himmelens nyckel osv. Gullvivan har i många legender beskrivits som den gyllene nyckelringen, som öppnar himmelens portar. Det anses vara en magisk växt som ger lycka till sin upptäckare. Man samlar blomställningar, blad, stjälkar och rötter. Ingen nordisk vild växt har så mycket C-vitamin som gullvivan. Dessutom är gullvivan en av få växter som behåller C-vitamin under torkning, saltning och marinering.

Gullvivan är mycket bra både som färsk i sallader och som torkad i örtte. Mycket bra för många hälsoproblem, den är:

– svampdödande och antibakteriell
– lugnande medel, lindrar sömnlöshet och nervositet, minskar kroniskt trötthetssyndrom
– mot hosta och är slemlösande, lindrar bronkit och astma
– lindrar yrsel, huvudvärk och migrän
– hjälper till i samband med njur- och urinblåsstenar
– stimulerar matsmältningskanalens utsöndringar, lindrar förstoppning
– sänker kolesterolhalten i blodet genom att binda gallsyror och kolesterol
– har en positiv effekt på hjärtat genom att stärka hjärtmuskeln.
– lindrar ledvärk och gikt, minskar skakningar i händer och fötter
– motverkar cancer, minskar tillväxten av cancerceller, t.ex. i tjocktarmen (rötterna)
– ger svettningar och är rengörande

(bloggen fortsätter efter fotogalleriet)

Sedan började jag laga färsk ramslökssallad och vi njöt av en lång, trevlig, hälsosam och uppfriskande frukost. Ramslök är full av mineraler och vitamin C och B och är ett bra rengöringsmedel för kroppen, hälsogivande och uppfriskande. Jag kom på ett nytt recept med ramslök idag och jag måste erkänna att det blev så bra att anteckna det definitivt och laga det själv!

Blanda följande ingredienser i salladen:
Ramslöksblad
Färsk gurka
Färsk tomat
Mungbönsgroddar
Rengjorda pumpafrön
Färsk timjan
Gräddfil

För dekoration och till krydda:
Riv ost ovanpå (t.ex. Atleet eller Atleet Cheddar)
Krutonger
Gullviva

(bloggen fortsätter efter matfoton)

Och vad mer? Naturligtvis trädgårdsarbete! Nyligen har jag varit precis som en trädgårdsmästare – varje dag i cirka 6-7 timmar med fingrarna i jorden. Trevligt! När man arbetar i trädgården i tystnad blir det 10 000 steg om dagen utan att man lägger märke till det (gräsklippning, klippning av grenar, krattning, plantering av plantor, sådd av frön, vattning, annat underhållsarbete). Till exempel målade jag igår barnens klättrings- och gungningsplats samt ett trädgårdsbord och stolar. Vi använde HolzBios bruna impregnering. Det är ett effektivt impregnerings- och träskyddsmedel mot röta, mögel, blåfärgning och skadedjur i trä. Vad som är viktigast är att det ger den gamla ytan ett nytt och friskt utseende! Det bleka trädet ser ut som nytt igen. Vi impregnerade också blomsterbäddslådor med samma medel. Till och med trädgården klipptes en gång med en gräsklippare! Jag gillar otroligt mycket att i slutet av en lång och hektisk dag har möjlighet att gå runt i trädgården och beundra vad som har gjorts. Ögat får vila och det är då jag känner hur en känsla av lycka och tillfredsställelse överväldigar mig. Att skapa skönhet med egna händer gör mig lycklig!

För kvällen gjorde jag grillat kött och ugn mat, och inget smakade bättre än en kall sejdel A Le Coq-öl när man tittar på den välskötta trädgården och den nedgående solen!

Kramar! Nu ut till jobbet igen 🙂


Läs också mina tidigare blogginlägg (alla inlägg kan läsas på fyra språk – estniska, finska, svenska och engelska!) 🙂

Bilder: NordenBladet (Helena-Reet Ennet)


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory