FORSKNING visar samband mellan insektsgiftet DDT och autism

FORSKNING visar samband mellan insektsgiftet DDT och autism

OHMYGOSSIP – Den forskning, som baserar sig pĂ„ samlad kunskap i Finland, visar samband mellan DDT, förr i tiden brett anvĂ€nt insektsgift, och svĂ„r autism. Vetenskapsmagasinet Nature har publicerat resultat som visar, att de som har större mĂ€ngd bekĂ€mpningsmedel DDT i blodet under graviditeten har större sannolikhet att föda ett autistiskt barn. Forskningen baserar sig pĂ„ blodprov frĂ„n över en miljon gravida finlĂ€ndska kvinnor.

Forskningen visar att mödrar, vars blod innehöll mer DDT, hade 32 procent större sannolikhet att fÄ ett autistiskt barn Àn de mödrar, vars blod innehöll mindre mÀngd DDT. Tidigare har man kopplat ihop DDT med olika cancerfall. DDT blir kvar i naturen och pÄ marken i Ärtionden, och dÀrifrÄn kommer det genom vÀxter och djur till mÀnniskans matbord, berÀttar NordenBladet.ee.

Autism Àr mycket vanlig i vÀrlden. Enligt uppgifter hos vÀrldshÀlsoorganisationen WHO har ett barn av 160 autism. Autism har ökar i synnerhet under de senaste Ärtionden.

VetenskapsmÀnnen bakom forskningen erkÀnner dock, att DDT inte nödvÀndigtvis direkt orsakar autism, Àven om man hittar ett samband med DDT och uppkomsten av autism. I dag vet man inte hur DDT orsakar autism.

Det Àr möjligt att DDT orsakar barnet lÀgre födelsevikt och för tidig födelse, som Àr de största riskfaktorerna för autism. Det man vet om DDT Àr att det binder androgena receptorer i kroppen och i djurförsök har man tidigare kommit fram att i detta fall kan fostrets hjÀrna skadas, i synnerhet bland pojkar, som drabbas oftare av autism Àr flickor.

För att alla mödrar som har förhöjda vÀrden av DDT i blodet inte fick autistiska barn, forskar man nu om DDT kan samverka i kroppen med nÄgot annat Àmne som sedan kan orsaka autism.

Forskningen publicerades den 16 augusti i det amerikanska vetenskapsmagasinet American Journal of Psychiatry. I forskningen tittade man Àven pÄ sambandet mellan autism och ett annat kemikalium, PCB (polyklorerade bifenyler), men man hittade inget samband. PCB anvÀndes brett under Ären 1930-1980 frÄn elapparater till kylmedel. Detta Àmne fanns i alla gamla kondensatorer. De var mycket lÄnglivade föreningar, i synnerhet i vatten, och mÀnniskan Ät dem genom fiskar. Det Àr frÄga om mycket karsinogeniska eller cancerframkallande föreningar, och nÄgra forskare kopplar ihop Àven dem med autism.

KĂ€lla: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
autismDDThÀlsa

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory