Alva och Alen – framtidens poliser

NordenBladet —
Alen Krasnici och Alva Cronehag Àr pÄ vÀg att bli framtidens poliser. De gÄr nu sin andra termin pÄ polisutbildningen i BorÄs. Bild: Gith Thedvall
Polisen har frĂ„n och med 2 januari ett nytt ansökningsförfarande till polisutbildningen. Det betyder bland annat att det ska gĂ„ fortare frĂ„n ansökan till besked. Funderar du pĂ„ att söka? Möt Alen och Alva – studenter pĂ„ polisutbildningen i BorĂ„s.
Skydda och vĂ€rna demokratin och hjĂ€lpa mĂ€nniskor. Det Ă€r vad tvĂ„ av framtidens poliser ser som sina frĂ€msta uppgifter. ”Den som vill ha en macho utbildning ska söka nĂ„got annat.” Det sĂ€ger Alva Cronehag som Ă€r polisstudent i BorĂ„s.
Alva Cronehag och Alen Krasnici har precis börjat sin andra termin pĂ„ polisutbildningen i BorĂ„s. De gĂ„r i en av de första klasserna som kommer att examineras frĂ„n skolan i BorĂ„s om tvĂ„ Ă„r.– Det bĂ€sta med utbildningen Ă€r att vi hela tiden varvar teoretiskt skolarbete med praktiska övningar, allt hĂ€nger ihop och vi fĂ„r Ă„terkoppling direkt, sĂ€ger Alen.– Första kursen var statsvetenskap och dĂ„ var det lite svĂ„rt att förstĂ„ vad det hade med polisyrket att göra. Men allt faller pĂ„ plats efter hand. Vi ska skydda och vĂ€rna demokratin och dĂ„ mĂ„ste vi ha helt klart för oss vad demokratin stĂ„r för, sĂ€ger Alva.
Kompetenta lÀrare
Flera av lĂ€rarna pĂ„ utbildningen i BorĂ„s har kvar sin förankring i polisarbetet. Alen och Alva tycker det Ă€r bra att lĂ€rarna hela tiden kan relatera till verkliga hĂ€ndelser.– LĂ€rarna Ă€r otroligt omtĂ€nksamma och förstĂ„ende. De bryr sig om hur det gĂ„r för oss. HĂ€r finns ingen prestige, det viktiga Ă€r att alla klarar uppgifterna och att vi tillsammans som grupp blir bra, sĂ€ger Alen.– LĂ€rarna Ă€r vĂ€ldigt kompetenta och har alltid pedagogiska förklaringar till uppgifterna sĂ„ att vi fĂ„r förstĂ„else för att varje pusselbit Ă€r viktig och hur de hör samman. För oss elever Ă€r det ingen tĂ€vling utan det viktiga Ă€r att vi alla klarar uppgifterna eftersom vi kanske ska sitta i samma bil i framtiden, sĂ€ger Alva.
Bra tillsammans
Första Ă„ret lĂ€ste de flera beteendevetenskapliga Ă€mnen som psykologi och socialspykologi. Alen berĂ€ttar att det i övningarna ofta ingĂ„r scenarier dĂ€r studenterna sjĂ€lva och tillsammans med gruppen ska hantera situationer och ibland ta snabba beslut.– Vi lĂ€r oss hur vi sjĂ€lva reagerar men ocksĂ„ hur vi fungerar tillsammans med andra i grupp i olika situationer.
Alen har mycket erfarenhet med sig frĂ„n fotbollen nĂ€r det gĂ€ller samspel och bemötande men han tycker Ă€ndĂ„ att han hela tiden lĂ€r sig nytt under utbildningen.– De praktiska övningarna gör att jag ser ett steg till och utmanar mig sjĂ€lv. Polisarbetet Ă€r ett lagarbete och dĂ€rför finns det ingen prestige eller tĂ€vlingskĂ€nsla mellan oss studenter. Vi ska bli bra tillsammans, sĂ€ger han.
Kunskapen övas in
Alen Ă€r imponerad över hur tydligt det blir att det de lĂ€r sig teoretiskt sitter dĂ€r nĂ€r det Ă€r övning.– Det Ă€r intressant att se hur jag reagerar nĂ€r jag till exempel blir angripen, hjĂ€rnan slĂ„r liksom om och jag anvĂ€nder de metoder jag lĂ€rt mig.
Alva berĂ€ttar om en stor övning som de hade första skoldagen pĂ„ termin tvĂ„.– Det var en stor övning med praktiska scenarier dĂ€r mĂ„nga delar frĂ„n första terminen ingick. DĂ„ fick vi verkligen kĂ€nna att instinkterna frĂ„n det vi lĂ€rt oss teoretiskt och sedan praktiserat i övningar under vĂ„ren finns dĂ€r, sĂ€ger hon.
Skydda demokratin
För Alva Ă€r det sjĂ€lvklart att polisens viktigaste uppgift Ă€r att skydda demokratin.– Som poliser mĂ„ste vi vara ödmjuka och behandla alla med respekt men vi mĂ„ste ocksĂ„ vara bestĂ€mda och kunna tillrĂ€ttavisa nĂ€r det behövs. VĂ„r frĂ€msta uppgift Ă€r att skydda demokratin och vĂ€rna om allas lika rĂ€tt och det gör vi genom att bemöta alla rĂ€ttvist utifrĂ„n situationen, sĂ€ger hon.
För Alen Ă€r det ocksĂ„ viktigt att finnas till för mĂ€nniskor och kunna skydda och hjĂ€lpa.– Som poliser mĂ„ste vi ocksĂ„ visa att vi Ă€r mĂ€nniskor bakom uniformen och inga robotar. Det visar vi med ett korrekt och rĂ€ttvist bemötande.
Juridik och praktik
Under första terminen har de haft sammanlagt femton praktiska lektioner i polisiĂ€r konflikthantering. Alen tycker det Ă€r bra att studenterna redan första terminen fĂ„tt mĂ„nga utbildningar i polisiĂ€ra metoder och tekniker.– Alla övningar startar med en genomgĂ„ng dĂ€r lĂ€rarna följer upp hur det gĂ„r för oss. Vid övningarna ser vi sedan hur allt hĂ€nger ihop och att juridiken och teorin Ă€r sĂ„ nĂ€ra kopplad till det praktiska, sĂ€ger han.– Jag blir motiverad att plugga de teoretiska Ă€mnena trots att det ibland Ă€r tufft eftersom jag vill vara sĂ€ker nĂ€r jag kommer ut, sĂ€ger Alva.
Alen hĂ„ller med.– Ute finns inga genvĂ€gar, dĂ„ mĂ„ste vi vara sĂ€kra pĂ„ det juridiska och veta hur vi ska handla i olika situationer. Att utbildningen varvar teori och praktik dĂ€r vi fĂ„r lĂ€ra oss olika tekniker Ă€r en stor styrka.
Mer studier Àn förvÀntat
Det som överraskat Alva och Alen efter första terminen Ă€r studietakten. De Ă€r överens om att det Ă€r mer studier Ă€n de hade förvĂ€ntat.– Ibland blir det intensivt nĂ€r vi har mĂ„nga tentor samtidigt och lĂ„nga dagar pĂ„ skolan med övningar, men samtidigt Ă€r det sĂ„ otroligt motiverade nĂ€r jag ser att allt hĂ€nger ihop, sĂ€ger Alva.
PĂ„ frĂ„gan om Alva och Alen skulle rekommendera polisutbildningen svarar de med en mun.– Absolut! Sök!

“Som poliser mĂ„ste vi vara ödmjuka och behandla alla med respekt men vi mĂ„ste ocksĂ„ vara bestĂ€mda och kunna tillrĂ€ttavisa nĂ€r det behövs. VĂ„r frĂ€msta uppgift Ă€r att skydda demokratin och vĂ€rna om allas lika rĂ€tt och det gör vi genom att bemöta alla rĂ€ttvist utifrĂ„n situationen”, sĂ€ger Alva Cronehag. Bild: Gith Thedvall

Alva Cronehag, 21 Är, gÄr andra terminen pÄ polisutbildningen i BorÄs

Kom in vid första ansökan. Hade sökt utbildningen i VĂ€xjö men blev tillfrĂ„gad om hon ville gĂ„ i BorĂ„s nĂ€r den utbildningen öppnade.Förebilder för polisyrket: Stora delar av slĂ€kten Ă€r poliser.Framtid inom polisen: GĂ€rna ridande polis.Vem ska söka till polisen: Den som vill arbeta med mĂ€nniskor och har en vilja att hjĂ€lpa mĂ€nniskor i olika situationer. Den som vill vara den som springer mot det som andra springer frĂ„n. Och framför allt den som vill utmana sig sjĂ€lv. Är man ute efter en macho utbildning ska man nog söka nĂ„got annat. Den hĂ€r utbildningen Ă€r sĂ„ mycket mer.Vad ska blivande studenter tĂ€nka pĂ„ vid prövningen: Var dig sjĂ€lv! Har du rĂ€tt fysik och rĂ€tt meriter sĂ„ kommer du in.

“Som poliser mĂ„ste vi ocksĂ„ visa att vi Ă€r mĂ€nniskor bakom uniformen och inga robotar. Det visar vi med ett korrekt och rĂ€ttvist bemötande”, sĂ€ger Alen Krasnici. Bild: Gith Thedvall

Alen Krasnici, 26 Är, gÄr andra terminen pÄ polisutbildningen i BorÄs

Spelar fotboll pĂ„ elitnivĂ„ och kom in pĂ„ polisutbildningen för tvĂ„ Ă„r sedan men dĂ„ fungerade inte studierna med trĂ€ningstiderna för fotbollen. Nu nĂ€r utbildningen Ă€r i BorĂ„s fungerar det med bĂ„de skolan och trĂ€ningen. Har tidigare spelat fotboll, bland annat i Norge, och arbetat pĂ„ fritidsgĂ„rd.Förebilder: NĂ€r han gick pĂ„ högstadiet var det en fritidsledare som började lĂ€sa till polis och ungdomarna fick Ă„ka till Stockholm och besöka honom pĂ„ polisskolan. Dessutom trĂ€ffade Alen mĂ„nga bra poliser nĂ€r han arbetade pĂ„ fritidsgĂ„rden – de blev ocksĂ„ förebilder för honom.Framtid inom polisen: GĂ€rna supporterpolis.Vem ska söka till polisen: Den som vill varva teoretiskt skolarbete med praktiska övningar. Och som vill ha ett arbete med frĂ€msta syfte att skydda demokratin.Vad ska blivande studenter tĂ€nka pĂ„ vid prövningen: Var dig sjĂ€lv! Kolla inte hur andra har gjort utan var helt Ă€kta, det Ă€r det viktigaste.

HÀr kan du lÀsa mer om hur du söker till polisutbildningen.

Polisen har från och med 2 januari ett nytt ansökningsförfarande till polisutbildningen. Det betyder bland annat att det ska gå fortare från ansökan till besked. Funderar du på att söka? Möt Alen och Alva – studenter på polisutbildningen i Borås.

KĂ€lla: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory