7 FELAKTIGA myter om akne

7 FELAKTIGA myter om akne

OHMYGOSSIP – Finnar irriterar inte enbart tonĂ„ringar och för att bli av med dem behöver man inte tvĂ€tta ansiktet oftare. OHMYGOSSIP tar fram för er vanliga myter om akne som man inte behöver tro pĂ„.

Myt 1: Finnar hör till tonĂ„ren. NĂ€r och hur akne drabbar en Ă€r medfött. MĂ„nga har akne bara under tonĂ„ren men det finns mĂ„nga mĂ€nniskor som lider av finnar Ă€ven som vuxna – till och med 40-55 % av 20-40-Ă„ringar har finnar, skriver Men’s Health.

Myt 2: du mĂ„ste tvĂ€tta ansiktet oftare. Att tvĂ€tta ansiktet ofta tar inte bort dina finnar, eftersom orsaken ligger nĂ„gon annanstans – t ex i hormoner, stress eller i generer. Bakterier Ă€r en del av förklaringen och Ă€ven ansiktsprodukter som tĂ€pper till porerna. Till just det hjĂ€lper det att tvĂ€tta ansiktet men oftast Ă€r det inte den enda orsaken till akne.

Myt 3: solen hjÀlper till att bli av med finnar. Det Àr struntprat. Solen försvagar hudens immunförsvar, som oftast inte Àr sÄ bra eftersom detta system behövs för att bekÀmpa inflammationer och hudcancer. Plus Àven det att mycket sol ger rynkor och pigmentflÀckar. Solen kan tillfÀlligt lindra eksem och psoriasis.

Myt 4: att Àta fet mat ger akne. Det kan stÀmma för mÀnniskor som har lÀtt att fÄ akne.

Myt 5: svarta prickar Àr smuts i porerna. NÀr hÄrsÀcken fÄr fett och hudceller ger det svarta eller vita prickar i huden. Svarta prickar Àr i öppna porer, innehÄllet Àr syseratt. NÀr poren Àr stÀngd och innehÄller inte kan syresÀttas blir pricken vit. Svarta prickar har inget med smuts att göra: det Àr frÄga om sysesatt keratin, ett av hudens viktiga grundÀmnen.

Myt 6: det Ă€ ringet fel med att klĂ€mma pĂ„ blĂ„sorna. TvĂ€rtom – det Ă€r en hemsk tanke. Om man trycker pĂ„ finnar skadar man huden och dĂ„ kan flera bakterier och inflammation vĂ€xa till. Det gör blĂ„san Ă€ven sĂ€mre och nĂ€r den lĂ€kts ut kan det bli Ă€rrbildningar. Att klĂ€mma finnar kan ge resultat om den Ă€r mogen och Ă€r utan inflammation, utan vĂ€rk och ej röd.

Myt 7: innan akne blir bra blir sen sÀmre. Det kan hÀnda att du har hört pÄstÄendet att nytt botemedel mot akne gör att akne ser sÀmre ut Àn i början. Det Àr inte sant men det kan hÀnda med nÄgra receptbelagda mediciner.

Bild: OHMYGOSSIP/Helena-Reet Ennet


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory